Teamontwikkeling als evenwichtskunst
Er zijn veel redenen om met teamontwikkeling aan de slag te gaan. Vaak zijn concrete problemen de aanleiding, zoals achterblijvende resultaten, ontevreden medewerkers, of teveel verzuim en verloop. Soms zijn de problemen minder concreet en overheerst het gevoel dat er simpelweg meer potentieel in het team zit dan eruit komt.
PAK ziet deze problemen niet als individuele uitdagingen maar als symptomen van een systeem dat uit balans is. Over hoe zo’n systeem dan uit balans raakt en weer in evenwicht gebracht kan worden hebben we de Whitepaper Teamontwikkeling geschreven. Deze kun je downloaden via www.feefbackcirkels.nl. PAK heeft de afgelopen decennia veel geleerd over hoe teamontwikkeling werkt en deelt de verworven inzichten heel graag met je om ook jouw team tot bloei te brengen.
Wil je na het lezen van dit whitepaper een glasheldere analyse van jouw team en voorstellen voor verbetering van de onderlingen samenwerking, maak dan een vrijblijvende afspraak met PAK. We helpen je graag!
Teamgeest en eigenaarschap betalen zich uit
Je bent gestart met teamontwikkeling, wanneer je met je team reflecteert op wat je samen wilt bereiken. Je verbindt vervolgens de ambities van de teamleden met de bestaansreden van het team. De bestaansreden is natuurlijk concreet, want het team levert merkbaar meerwaarde aan haar omgeving. Met het verbinden van de motivatie aan de bestaansreden creëer je zo een ruimte waarbinnen teamleden zich intrinsiek gemotiveerd bewegen. Met als resultaat dat het team eigenaarschap pakt voor waartoe het op aarde is. Tevens vertrekt het onderling reflecteren op feedback het onderlinge vertrouwen. Zo ontstaat de teamgeest.
Het goede gesprek voeren
De goede gesprekken die bij teamontwikkeling worden gevoerd dragen in hoge mate bij aan de ontwikkeling van ieder teamlid en het team als geheel, want in een cultuur van nieuwsgierigheid en vertrouwen dagen teamleden elkaar gemakkelijk uit feedback op te halen bij elkaar. Maar ook bij de mensen uit de omgeving van het team die belangrijk zijn in het behalen van het teamdoel. Vooral in gesprek met stakeholders vindt professionele zelfverwezenlijking plaats.
Het team als geheel ontwikkelt zich door de opgehaalde feedback terug te brengen naar het team. Met die feedback en de lessen die het team daaruit trekt, stellen zij hun ambities en doelen bij. De cirkel is rond. Zo vindt teamontwikkeling circulair en geïntegreerd in het dagelijkse werk plaats.
Creëer de balans in je organisatie
Deze manier van teamontwikkeling brengt top-down georganiseerde organisaties in balans met voorheen onbenut bottom-up potentieel vanuit de teams. Voor teamleiders ligt er dan ook de lastige en mooie taak zich door te ontwikkelen naar een faciliterend teamlid, dat in gesprek met het hoger management of directie de missie van de organisatie mee bewaakt en aanscherpt.
Investeren in teamontwikkeling betaalt zich letterlijk en figuurlijk uit. Maar er is wel lef en leiderschap van alle betrokkenen (top, teamleider en teamleden) nodig om deze manier van teamontwikkeling in te plannen in de agenda’s van de teamleden. Lef en leiderschap om te vertragen, reflecteren, leren, doelen aanpassen, vertrouwen en weer door te gaan.
Teamontwikkeling zorgt voor verbinding van individuele teamleden onderling en van het team met de organisatie en haar omgeving. Het team ontwikkelt doordat de teamleden samen doelen stellen, elkaars talent benutten en samen feedback ophalen bij de mensen voor wie ze het doen.
Met teamontwikkeling alle potentieel benutten
Een team dat zich ten volle bewust is van haar talenten, kan ook een helder beeld krijgen van haar ontwikkelpunten. Echter, hoeveel talenten er ook in het team aanwezig zijn, als er niet effectief wordt gecommuniceerd, krijgen deze talenten niet de kans om doelgericht te worden ingezet.
- Wordt er in het team met elkaar of vooral over elkaar gepraat?
- Is binnen het team ruimte om elkaar feedback te vragen?
- Wie zijn de belangrijkste mensen buiten het team met wie we moeten samenwerken om succesvol te zijn?
Deze vragen krijgen in programma teamontwikkeling een antwoord. In teams met een heldere en concreet (ontwikkel)doel wordt effectiever samengewerkt, wordt eigenaarschap en leiderschap breed gedeeld. Een team dat werkt vanuit een breed gedragen doel komt sneller tot overeenstemming over werkwijze, aanpak en kan sneller effectievere keuzes maken in het werkproces. Men kan pas aan één woord genoeg hebben als er is geïnvesteerd in duidelijkheid over de gezamenlijke belangen en motivaties.
Onze aanpak voor teamontwikkeling: Feedbackcirkels®.
Ons programma teamontwikkeling volgt uit een gezamenlijke analyse van de situatie en is gebaseerd op de basisprincipes van Feedbackcirkels®. Ons programma is circulair en bevat 7 onderdelen welke we altijd in samenspraak op maat maken. We werken altijd inclusief alle teamleden en de leidinggevende van het team.
1 – (Ontwikkel)doel (Feedup bepalen)
We starten met het doel voor ogen. We bepalen het (ontwikkel)doel van het team, de ambitie van de teamleden en de persoonlijke ontwikkeldoelen.
2 – Zelfreflectie (Feedbacktriggers herkennen)
De teamleden leren de triggers herkennen die persoonlijke groei en teamontwikkeling in de weg staan.
3 – Behoeften en onderlinge afspraken (Feedforward afstemmen)
In dit onderdeel leren teamleden behoeften afstemmen en afspraken maken met elkaar en hun omgeving.
4 – Verbinding met de omgeving (Feedbackbronnen kiezen)
We bepalen wie de belangrijkste mensen zijn om feedback te vragen over de effectiviteit van onze bijdrage. Juist met hen gaan we in gesprek, want dat levert de meest nuttige informatie op waar het team haar vervolgacties op kan bepalen.
5 – Goede vragen stellen (Feedbackvragen formuleren)
Het team formuleert vragen die ervoor zorgen dat ze de antwoorden krijgt die het team en haar leden voeden.
6 – Goede gesprekken voeren (Feedback ophalen)
Alle teamleden halen feedback op bij de vooraf en samen bepaalde mensen die van belang zijn voor het behalen van het teamdoel.
7 – Oogsten en (ontwikkel)doelen bijstellen (Teamfeed oogsten)
Alle opgehaalde feedback wordt vervolgens teruggebracht naar het team, zodat het wordt benut voor de gezamenlijke ontwikkeling en het aanscherpen van de (ontwikkel)doelen.
We hebben goede ervaringen met het jaarprogramma Feedbackcirkels®, waarin we de onderdelen twee maal doorlopen. Vanzelfsprekend maken we in overleg het programma op maat, zodat het aansluit bij jouw team, situatie en organisatie.
Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek op met een van onze teamcoaches.