Teamontwikkeling: omdat er meer in zit!
Teamontwikkeling zorgt voor verbinding van individuele teamleden onderling en van het team met de organisatie. We vertalen de missie van de organisatie naar een heldere taak voor het team. Werken vanuit een gezamenlijke bedoeling maakt samenwerken gemakkelijk. De teamleden leren om samen te werken aan hun samenwerking, door feedback te vragen, te geven en te ontvangen en door elkaars talenten te benutten.
Een team dat zich ten volle bewust is van haar talenten, kan ook een helder beeld krijgen van haar ontwikkelpunten. Echter, hoeveel talenten er ook in het team aanwezig zijn, als er niet effectief wordt gecommuniceerd, krijgen deze talenten niet de kans om doelgericht te worden ingezet. Wordt er in het team met elkaar of vooral over elkaar gepraat? Is binnen het team ruimte om elkaar feedback te vragen? Deze vragen krijgen in programma teamontwikkeling een antwoord. In teams met een heldere en concrete missie wordt effectiever samengewerkt, worden verantwoordelijkheden breed gedeeld en bestaat meer overeenstemming over werkwijze en doelstellingen. Een team dat werkt vanuit een breed gedragen visie komt sneller tot overeenstemming over werkwijze, aanpak en kan sneller effectievere keuzes maken in het werkproces. Men kan pas aan één woord genoeg hebben als er is geïnvesteerd in duidelijkheid over de gezamenlijke belangen en motivaties.
Onze aanpak voor teamontwikkeling: reflectie, samenwerken en richting
Ons programma teamontwikkeling is bedoeld voor teams die het gevoel hebben dat er meer in zit dan er nu uitkomt. We trainen teams in-company waarin bijvoorbeeld door reorganisatie of fusie wijzigingen zijn ontstaan. We behalen ook succes in teams die al vele jaren bestaan, maar waarvan de teamleden elkaar niet even gemakkelijk vinden en waar door middel van betere communicatie meer plezier en resultaat geboekt kan worden.
Het programma teamontwikkeling van geeft een helder beeld van de talenten binnen een team. We geven praktische handvatten voor effectieve communicatie en er zal veiligheid en openheid ontstaan.
Reflectie
Om een vliegende start te maken in het verkrijgen van zelfkennis maken we gebruik van het psychometrisch instrument DISC. Het DISC-model is een instrument om inzicht te krijgen in hoe je de dingen doet. Wat voor werktempo je hebt, of je meer gericht bent op taken of op mensen, hoe iemand optimaal met jou communiceert en jij met anderen. De verkregen inzichten bieden een goede basis voor het vervolg en een gedeelde taal om het over persoonlijkheidsverschillen te hebben. Alle deelnemers krijgen na het maken van een test (digitaal, 25 minuten) een boekje (hardcover) met daarin zijn/haar profiel, theorie en communicatietips.
Samenwerken
De teams worden aan de hand van de DISC-profielen actief getraind in de basis van communiceren. Die basis ligt in:
- Je weet wat je intentie is, maar je weet niet hoe je overkomt;
- Je weet hoe de ander op je overkomt, maar niet wat zijn/haar intentie is;
- Wat je wel weet kun je benoemen en wat je niet weet kun je bevragen.
Ineffectieve samenwerking ontstaat wanneer we denken te weten wat de intentie is van de ander en hoe we zelf overkomen. Met andere woorden: als we invullen voor een ander en aannames doen zonder deze te testen. Door te leren hoe je datgene wat onder water speelt bespreekbaar kunt maken, ontstaat er helderheid in de samenwerking. Zo heb je als team veel meer impact en invloed. In deze fase leren de teamleden elkaar bovendien beter kennen op het gebied van basisbehoeften, (beperkende) overtuigingen, intrinsieke motivatie en de achtergronden van de manier van handelen en communiceren. Dit vergroot het onderling vertrouwen en maakt het team onderling sterker en effectiever.

Ons programma bestaat uit 8 onderdelen welke we altijd in samenspraak op maat maken.
1 – Intake
Debriefing DISC-profiel persoonlijke stijl, leerdoelen.
2 – Dit zijn wij
Talenten in het team, Elkaars talenten weten te benutten.
3 – Hier doen we het voor
Vertaling van de missie van de organisatie naar de bedoeling van het team. Het waarom, het hoe en het wat.
4 – Hier staan we
De plek van het team in de organisatie, wat heeft het team nodig en wat wordt er van hen verwacht?
5 – Zo staan we met elkaar in contact
Feedback vragen, geven en ontvangen, vertrouwen in elkaar.
6 – Zo communiceren we
Gespreksvaardigheden en communicatiestijlen.
7 – Zo gaan we om met druk
Omgaan met weerstand, omgaan met tijdsdruk, omgaan met emoties.
8 – Dit gaan we doen
SMART toekomstbeeld, commitment.
Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden.
Meer weten over teamontwikkeling? »