Training zelfsturende teams in de zorg

Deze training zelfsturende teams in de zorg werd verzorgd voor Huisartsenpraktijk De Burgt. De Burght is gevestigd in Medisch Centrum De Burgt in Barneveld. Er werken 5 huisartsen en soms een huisarts in opleiding. De praktijk beschikt over 4 praktijkverpleegkundigen, 8 praktijkassistentes, 2 praktijkondersteuners huisartsenzorg geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ) en 2 baliemedewerksters.

Het team is zich aan het ontwikkelen tot een autonoom werkend team. Daarin waren voorafgaand aan de training al veel stappen gemaakt, die goed verliepen. Wel werd opgemerkt dat het ontwikkelingsproces bleef steken als het om feedback geven en ontvangen ging. Dit item werd belangrijk gevonden maar tegelijkertijd kwam het in de praktijk niet goed van de grond. Hiervoor was het team op zoek naar een training zelfsturende teams in de zorg.

Teamleden vonden feedback spannend, waren bang om de werkrelatie te verstoren, wilden aardig gevonden worden en er speelde een hiërarchische component, omdat de artsen ook de werkgevers zijn.

Voor de training zelfsturende teams in de zorg werd een gewenste situatie opgesteld:

  • Men spreekt elkaar aan op gedrag zonder al te hoge schroom.
  • Men regelt deze gesprekken onderling en dus niet via de leidinggevende.
  • Als er iets gebeurt houdt men ook na afloop een vinger aan de pols.
  • Zaken worden zowel op de inhoud als op de relatie opgelost.

Willemieke – Doktersassistente “Ik vond de training goed; verhaal en doel was duidelijk. Er werd discreet met je gevoel omgegaan, je voelde je veilig genoeg om je verhaal te doen. De training heeft mij opgeleverd dat het (feedback) nog wel steeds een beetje spannend is, maar vooral ook veel opheldering geeft en waardering naar je collega’s. Isa is een leuke vrouw, doet het erg leuk, fijne persoonlijkheid. Ik geef de training een 9.”

De Kick-off van de training vond plaats tijdens een periodieke gezamenlijke teamvergadering en was kort maar krachtig; deze bijeenkomst duurde een uur. Het gehele team was aanwezig en het doel van deze eerste bijeenkomst was samen een start te maken met dit belangrijke en voor sommigen ook spannende onderwerp. Het doel rondom het onderwerp feedback geven en ontvangen werd geïnventariseerd en het verdere verloop van de training uitgelegd en toegelicht. Er werd ook een oefening gedaan om de elementen van feedback naar boven te halen.
Tijdens de Kick-off kregen alle teamleden huiswerk mee: vraag aan drie collega’s feedback.

Paulien – Praktijkverpleegkundige “Ik vond de kick-off en training goed en leerzaam. Met name de trainingsmiddag vond ik erg leerzaam omdat we gelijk gingen oefenen in de praktijk. De trainingsmiddag was wel heel intensief omdat je oefeningen doet waar je aardig voor uit je comfort zone moet komen, maar ik heb er veel van geleerd en kan er voor mijn gevoel ook verder mee in de praktijk. De training heeft voor mij opgeleverd dat ik nu minder een drempel ervaar om ook feedback te geven aan een van de andere disciplines. Isa is een goede en ervaren trainer. Haar enthousiasme voor feedback werkt aanstekelijk. Wat mij betreft een topper. Ik geef de training een 9.”

De training zelfsturende teams in de zorg werd gegeven in 3 groepen. Hoe kleiner de groep, hoe meer persoonlijke aandacht de trainer kan geven en hoe meer de deelnemers praktisch kunnen oefenen. Tijdens deze trainingsbijeenkomst werden de opgedane feedback ervaringen besproken, feedbackregels aangeleerd en praktisch geoefend met de trainer. Zowel de inhoud als de relatie werd onderzocht in het oefenen.

Het training dagdeel werd afgesloten met voornemens over wat er geleerd is en hoe dat in de toekomst geborgd kan worden in de praktijk van alle dag.

Daniëlle – Assistente “De Kick-off was leuk, door de korte oefening die we moesten doen (positief punt opschrijven van degene die naast je zat) werden we gelijk enthousiast gemaakt. Door de huiswerkopdracht werden we in de tussenliggende tijd aan het werk en ook gelijk aan het denken gezet over wat feedback precies is. De trainingsmiddag was heel leerzaam, vooral door de praktische taken die we moesten doen ging het heel erg leven. Het was fijn om tijdens de gesprekken te merken dat iedereen feedback geven spannend vind, niet alleen ik dus. De oefeningen die we moesten doen vond ik leerzaam en leuk (en spannend). Door de casus verschillende keren uit te spelen zag je diverse manieren van feedback geven. Ik vond het leuk om dit te zien en samen te bespreken. Daarna kwam de spannende oefening om iedereen uit de groep op een positief en ‘negatief’ punt feedback te geven. Dit was heel spannend om te doen, maar ik merkte dat het makkelijker werd naarmate ik meer mensen had gesproken. Nu proberen dit vast te houden. De training heeft mij meer achtergrond in feedback opgeleverd, vooral belangrijk om het gesprek goed voor te bereiden; wat is mijn doel? Iedereen vind het spannend om feedback te geven, maar het kan heel mooie gesprekken opleveren. Voor mij is het nu belangrijk om het geleerde in de praktijk te gaan brengen!

Opdrachtgever Dianne Jaspers – Huisarts

“De training zelfsturende teams in de zorg heeft veel teweeg gebracht binnen de groep, met name dat positieve feedback geven enorm belangrijk is! Iedereen coacht elkaar op de richtlijn van feedback geven. We hebben onze Vim-week gekoppeld aan het feedback geven; iedereen moet een feedback gesprek hebben gevoerd om te blijven oefenen. Over een half jaar gaan we kijken of we door deze manier van communiceren een volgende stap hebben gemaakt in de teamontwikkeling. Zo niet, dan vliegen we Isa gewoon weer in!”

Mariëlle – Assistente “Ik vond de training interessant, ik ben door de trainer enthousiast gemaakt om hier mee aan de slag te gaan. De training heeft mij duidelijkheid opgeleverd, interesse en de mogelijkheid om feedback te geven en te ontvangen op een goede manier. Isa is erg enthousiast, gedreven en geeft goede uitleg. Ze heeft vertrouwen gegeven om toch over een drempel te gaan. Voor mij was dit een training waar je persoonlijk en als team wat aan hebt en wat mee kan doen om verder te groeien. Ik geef de training een 10!”

Projectleider en Trainer Isa Roest

“Ik ben in deze training zelfsturende teams in de zorg geraakt doordat deelnemers een oefening die veel vraagt, zo open en onderzoekend in zijn gegaan. Dat ze zichzelf echt lieten zien en bereid waren te luisteren naar wat er tegen ze gezegd werd. Daarmee is de training heel persoonlijk geworden en hebben de collega’s elkaar beter leren kennen. Iedereen heeft aan iedereen feedback gegeven en daarmee ook feedback ontvangen. Prachtig. De opbouw van ervaring naar vaardigheden oefenen naar persoonlijk maken werkte heel goed. De praktijk van alledag heeft het laatste woord. Ik blijf er graag van op de hoogte.”

Lisette – Huisarts “Ik heb de kick–off als leuk ervaren. De training heeft voor mij opgeleverd dat ik iets minder gene ervaar. Dat ik ook meer zelf open sta voor feedback. Isa is een leuke trainer, met humor belangrijke onderwerpen aangesneden. Ook veel energie in het verhaal. Ik geef de training een 8,5.”

Janine – Assistente “De trainingsmiddag vond ik heel prettig en daarbij konden we goed oefenen. De training heeft mij opgeleverd dat feedback helemaal niet eng blijkt te zijn. Het is ook duidelijk geworden wat het op kan leveren. Isa is een leuke en enthousiaste trainer! Ze heeft echt passie voor wat ze doet, dat kwam duidelijk naar voren. Ik geef de training een 9.”

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden.

Contact aanvraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten over zelfsturende teams in de zorg? »

je bent offline