Fitte communicatie is oefenen en bijhouden

De term fitte communicatie gebruiken we bij PAK voor krachtige en goed onderhouden communicatie. Om de communicatie fit te houden bedachten we voor MiddelPoint een strippenkaart. Sinds de start in 2007 is Middle Point uitgegroeid tot specialist in recruitment en detachering voor de internationale jachtbouw, scheepsbouw, offshore, waterbouw en maritieme industrie. Als Recruitment Engineers leggen zij elke dag met professionele passie en betrokkenheid de juiste verbinding tussen de mogelijkheden en wensen van engineers en hun relaties. De engineering van recruitment is hun vak waarin zij met kennis van zaken en overzicht zorgen voor een goed begeleide kennismaking en samenwerking.

Bij Middle Point werken diverse Recruitment Consultants: 2 voor Offshore & Waterbouw, 2 voor Jachtbouw, 1 voor Scheepsbouw, 1 voor Scheepsbouw én Jachtbouw en 1 voor Scheepsbouw & Offshore. Zij worden ondersteund door een Coördinator Backoffice en een Medewerker Backoffice.
Voor meer informatie over Middle Point kijk op www.middlepoint.nl.

“Ik was positief verrast door het DISC-profiel waarmee gewerkt werd in de training, dit was zeer herkenbaar. Het intakegesprek voorafgaand aan de training was kundig, Bastiaan kwam rustig over en gaf mij de tijd om over aspecten na te denken. De training vond ik inspirerend, ik ben me nu meer bewust van mijn valkuilen en hoe deze op een andere manier te benaderen.
Ook Bastiaan vond ik inspirerend, hij haalt je uit je comfortzone. Barbara was precies goed, ze weet de kern van het probleem te tackelen.
Ik ben me meer bewust van de manier waarop ik communiceer en waar ik dit zou kunnen aanpassen. Hierdoor hoop ik duidelijker te worden in mijn verwachtingen van anderen.
In het najaar zou ik graag oefenen in hoe je een hoog opgelopen discussie terug kan brengen naar een bespreekbaar onderwerp.”

Process Coördinator – deelnemer training Fitte communicatie

Een strippenkaart voor fitte communicatie

PAK organisatieontwikkeling is met Middle Point tot een mooie constructie gekomen: Middle Point is in het bezit van een zogenaamde strippenkaart voor fitte communicatie. Dit betekend dat zij 1 keer per kwartaal PAK in kunnen zetten voor een dagdeel training om hun communicatie fit te houden. Het onderwerp waar dat kwartaal behoefte aan is wordt behandeld in het trainingsdagdeel. Hierbij traint PAK het MT en de medewerkers op de huid, middels rollenspellen met een trainingsacteur.

Deze kwartaaltrainingen begonnen met een ‘Kickstart Communicatietraining’. Zowel het MT als de medewerkers vulde een online vragenlijst in waaruit zij een DISC-profiel ontvingen. Deze bespraken zij individueel in een intakegesprek van een uur met trainer Bastiaan van Meeteren.

“De training vond ik intensief en erg leerzaam. Ik ben mij er nu van bewust dat ik handelde naar mijn invulling voor een ander en dat probeer ik nu bewust te laten.
Bastiaan is gedreven, geeft leuk en humoristisch uitleg en grijpt in waar nodig. Barbara vind ik een zeer getalenteerd actrice, vooral indrukwekkend hoe ze moeiteloos switcht in situaties, mijn complimenten daarvoor.
Ik ben mij door de training bewust van mijn communicatie en dat het belangrijk is niet in te vullen voor andere mensen. Duidelijk en direct zijn op een nette en respectvolle manier.”

Nicolette, medewerker Backoffice – deelnemer training Fitte communicatie

Vervolgens vond de training plaats waarbij Middle Point was opgedeeld in 2 groepen: de MT-groep en de Medewerkers-groep. Bastiaan ging met beiden aan de slag in 3 verschillende dagdelen waarbij tussen ieder trainingsdagdeel een periode zat van 3 weken. Bij het 2e en 3e dagdeel was trainingsacteur Barbara Klaaysen aanwezig.
De onderwerpen in de communicatietraining van het MT waren gericht op leidinggeven aan een klantgerichte en commerciële ploeg professionals: vertrouwen geven en loslaten, feedback geven, leidinggeven aan professionals en sturen op proces en resultaat.

De onderwerpen in de communicatietraining van de medewerkers waren gericht op samenwerking onderling en klantgerichtheid: feedback geven, emoties, communicatiestijlen, contact maken, non-verbaal, status, NLP, teamwerk, klantgerichte en commerciële vaardigheden.

“Ik had een inspirerende en bijzondere klik met Bastiaan tijdens het intakegesprek. Ik vond de training leerzaam, duidelijk en verlichtend. Ik heb rationele tools gevonden om mijn wat zweverige ideeën handen en voeten te geven in een meer begrijpbare maar vooral pakkende manier naar anderen.
Bastiaan is een bijzondere en positieve man, Barbara is een goeie acteur.
De daadwerkelijke opbrengst voor deze training zal naar mijn idee zijn dat de communicatieve lijnen binnen het team versterkt worden en daarmee dat onnodige escalaties uitblijven waardoor wij verder kunnen accelereren in onze markt. Voor mij zelf persoonlijk heeft de training voor een goede dosis zelfreflectie gezorgd met handige bruggetjes ten behoeve van eigen verdere herprogrammering van mijn persoonlijke blauwdruk.”

Bas, Recruitment consultant – deelnemer training Fitte communicatie

Opdrachtgever Eric Schiphorst – Partner / Consultant Middle Point B.V.

“We hebben in deze training o.a. gebruik gemaakt van het DISC-profiel, dit is een bekende methodiek voor me die in die zin geen verrassing voor mij was maar de degelijke en uitgebreide terugkoppeling was erg prettig. Bastiaan stelde in het intakegesprek direct scherp waar de schoen wrikt en hield me een spiegel voor.

De communicatietraining was uitstekend, moeilijke kwesties werden direct aangesneden, er werden geen zaken op zijn beloop gehouden. Bastiaan gaf kaders aan waar dit nodig was onderwijl flexibel inspelend op zaken die (on)verwacht te berde werden gebracht, gericht op vooraf benoemde leerdoelen zonder daar star in te zijn. Bastiaan traint inderdaad ‘op de huid’, zoals hij dit noemt.

Barbara’s inzet was ook zeer waardevol, ook zij hield een zeer verhelderende spiegel voor. Barbara kun je niet uit de weg gaan, ook op inhoud was ze aanvullend op Bastiaan. Persoonlijk ben ik al begonnen met het aanpassen van mijn gedrag naar meer coachend communiceren. In het najaar van 2014 gaan we verder met de werkelijke opbrengst in verbeterde communicatie: hierdoor zou er meer ruimte moeten komen voor onszelf (directie) en inbreng van de medewerkers, wat zorgt voor verbeterde resultaten, waardoor onze organisatie klaar is voor verdere groei; dit zal moeten blijken.”

Bastiaan van Meeteren

“Zelden heb ik een groep mensen meegemaakt die zich zo vol inzet voor een gezamenlijk resultaat. Stuk voor stuk enthousiaste, gedreven professionals. Niet dat er niets meer te leren valt, in tegendeel, door de groei die met deze passie en focus wordt bereikt komt Middle Point als organisatie in een nieuwe fase terecht. Een fase waarin het MT de front- en backoffice in staat moet stellen zelfstandiger te werken en meer verantwoordelijkheid moet laten dragen voor de werkprocessen en resultaat. Een opgave voor zowel het team, dat is gewend om veelvuldig te sparren met het altijd aanwezige MT, als het MT, dat het team graag bij alles bijstaat (micromanagement).

Met die vraag, minder micromanagement en meer zelfstandigheid, ben ik aan de slag gegaan. Naast het rollenspel stond men open voor o.a. organisatie- en familieopstellingen waardoor we bij de aanpak van sommige thema’s snel tot de kern konden komen. Dit maakt Middle Point een prettige opdrachtgever, die ik graag verder help met de verdere groei, met dezelfde gedrevenheid en passie waarmee de Middle Pointers zelf werken.”

“Het intakegesprek wat ik voorafgaand aan de training had met Bastiaan vond ik bijzonder en leerzaam. Hij heeft een mooie manier van communiceren en is scherp in het signaleren van gedrag en gevoel.
Veel dingen in de training gaven mij bevestiging van wat ik al dacht en geleerd heb en ook veel dingen geven mij de bewustwording en kracht om deze te gaan aanpakken in de toekomst. Het komt allemaal samen na het 3e trainingsdagdeel. Na de eerste 2 dagdelen waren de resultaten meer onbewust zichtbaar en toegepast.
Bastiaan is krachtig en kwetsbaar wanneer nodig. Ook legde hij dingen goed uit en liet hij de leermomenten door ons uitzoeken i.p.v. deze op te leggen. Ik vond het knap dat Barbara bepaalde emoties van de mensen die zij moest spelen herkende/voelde/speelde en ook teruggaf als feedback.
Voor mij betekent de training bewustwording. Ik heb nu de durf en het gevoel van urgentie om dingen aan te pakken.”
In het najaar zou ik graag verder gaan met het “niet met de vinger wijzen naar anderen” en het zachter communiceren door elkaar meer ruimte te geven d.m.v. het eigen gedrag en de eigen communicatie.”

Recruitment consultant – deelnemer training Fitte communicatie

Trainingsactrice Barbara Klaaysen

“Het waren spannende en enerverende dagen bij Middle Point. Zowel bij het team als het MT leefde er een veelvoud aan onderwerpen, waarbij we gaandeweg verbindende thema’s ontdekten. Zo ontstond er binnen het team al snel veel meer begrip en waardering voor de, voorheen als conflicterend getypeerde, werkzaamheden van de verschillende afdelingen.

Met behulp van rollenspellen hebben we nieuwe mogelijkheden voor samenwerking gevonden. Dit gaf energie en vertrouwen. Het was prettig om zowel op MT- als Teamniveau te trainen. De inhoudelijke achtergrond uit de ene training diende zo als meerwaarde voor de andere training en andersom.

Zowel bij het MT als het team was ik onder de indruk van het lef dat men liet zien. We hebben op pittig niveau getraind, en de grens tussen de professionele en de persoonlijke sfeer verkend. Ik kijk uit naar de vervolgtrainingen dit najaar!”

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden.

Contact aanvraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten? »

je bent offline