PAK verzorgde een training communiceren bij incidenten in samenwerking met Nedmobiel. NedMobiel is ondernemer in mobiliteit en infrastructuur. Zij doen dit o.a. als adviseur en projectmanager bij overheden, bedrijven en belangenverenigingen. Naast advies en projectmanagement ontwikkelt NedMobiel voor eigen rekening oplossingen door risicodragend te participeren in projecten en bedrijven. Voor de gemeente Den Haag verzorgde Nedmobiel de opleiding en training van de verkeersleiders en officieren van dienst van de Hubertustunnel.

De Hubertustunnel is de veiligste tunnel van Nederland volgens de ADAC Eurotap test 2010. Een van de grote plussen die de Hubertustunnel kreeg bij deze test was de manier van opleiding bij de bewakers en bedieners van deze tunnel.
De voorgaande jaren is vooral de technische kant van de bewaking en bediening in de opleiding leidend geweest. Na een grote oefening, begin 2012 is besloten om de koers te veranderen naar de communicatieve kant van de bewaking- en bedieningstaak.

De training communiceren bij incidenten van PAK

NedMobiel besteed ruim aandacht aan het onderhouden van de training communiceren bij incidenten voor de tunnelbeheerders. De afgelopen jaren heeft Nedmobiel met behulp van maquettesituaties met weggebruikers gesimuleerd. Tijdens de evaluatie van deze oefening bleek er behoefte te zijn aan een andere werkvorm.

PAK organisatieontwikkeling heeft een doelgerichte en interactieve training Crisiscommunicatie voorgesteld waarin de focus enerzijds gericht is op het beïnvloeden van het gedrag van de weggebruiker en anderzijds op de eigen reacties bij stress en calamiteiten van de medewerker.

In deze training Communiceren bij incidenten en calamiteiten is samen met een ervaren trainingsacteur geoefend met herkenbare situaties. Uitgangspunt was steeds: “hoe reageren we op de ontstane situatie?” Waar nodig werd de situatie van een theoretisch kader voorzien. Het inzicht in de eigen reactie bij stress en de mogelijkheid om gedrag van weggebruikers te beïnvloeden heeft de tunnelbeheerders veel inzicht en houvast gegeven. De praktijkgerichte aanpak werd door de deelnemers als zeer leerzaam ervaren.

Opdrachtgever Ingrid den Ouden, junior adviseur (tunnel)veiligheid NedMobiel

“Na een kennismakingsgesprek met trainer Allard Klok hadden we er gelijk een goed gevoel over. Deze trainer is geschikt om een training te geven aan de tunnelorganisatie. In overleg zijn we tot een geschikt trainingsprogramma gekomen, wij vanuit onze tunnelexpertise en PAK vanuit hun communicatie kennis en kunde. Het resultaat? Een zeer prettige en professionele samenwerking, een trainer en trainingsacteur waar de deelnemers van gecharmeerd waren, enthousiaste deelnemers welke een zeer goede beoordeling hebben gegeven bij de evaluatie en… Er komt dit najaar een vervolg op de training!”

Jetse van der Roest, uitvoerend tunnelbeheerder Hubertustunnel

“Via Nedmobiel zijn wij in contact gekomen met PAK. In overleg met hen is de training dit jaar een verrassende kant opgegaan. Er is juist geoefend in het menselijk contact tussen de automobilisten die gestrand zijn in de tunnel en de verkeersleiders / OvD’s.

Met de inzet van Frits Jansma zijn rond de taak van tunnelbeheer diverse rollenspellen gespeeld. Ondanks de ruim aanwezige weerstand van deelnemers tegen rollenspellen, bleek al snel dat het een verrassend leuke, maar vooral ook zeer leerzame dag is geworden. Vooral rollenspellen met de lastige weggebruikers (daar is Frits geweldig in) gaven veel lachwekkende voorvallen.”

Projectleider en trainer Allard Klok

“Mensen bewust maken van hun mogelijkheden is telkens mijn uitgangspunt in communicatietrainingen. Als je in deze training merkt dat de tunneloperators ervaren dat ze zelf het gedrag van anderen kunnen beïnvloeden is dat een enorme winst.”

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden.

Contact aanvraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten over de training communiceren bij incidenten? »

je bent offline