Wat bepaalt de verandersnelheid van een organisatie?

Een kenmerk van succesvolle innovatieve organisaties is een hoge mate van verandersnelheid. Dit betekent de snelheid waarin organisaties zich afstemmen op interne en externe veranderingen.

De mate waarin organisaties blootgesteld zijn aan concurrentie beïnvloedt de snelheid van veranderingen. Organisaties in een sterk concurrerende markt moeten continu innoveren om te overleven. Hierdoor zijn medewerkers gewend om de interne processen te veranderen. Verschillen in de snelheid ontstaan ook uit de combinatie van strategieën, structuren en processen.

Een hoge verandersnelheid

Organisaties met een hoge verandersnelheid kunnen beter inspelen op veranderingen in de maatschappij. Deze organisaties reageren eerder op veranderde klantbehoeften en klantgedrag, stappen van concurrenten en technologische mogelijkheden. Daarnaast veranderen ze ook sneller hun processen, producten en diensten.

Bovendien staan organisaties met een hoge snelheid eerder open voor kennis. Ze verkrijgen dan ook meer informatie. Tenslotte kunnen ze kennis makkelijker omzetten naar positieve resultaten. Een hoge verandersnelheid draagt bij aan flexibiliteit. Dit is van belang voor een goede balans tussen innovatie en efficiency. Organisaties moeten voldoende efficiënt zijn om competitief te zijn, maar ook voldoende innovatief om te blijven presteren.

Hoe vergroot je de verandersnelheid?

Leiderschap heeft invloed op de snelheid van veranderingen in organisaties. Het is belangrijk dat leidinggevenden medewerkers de ruimte geven om hun werk naar eigen inzicht in te vullen. Op deze manier ontstaat er autonomie en eigenaarschap. Dit zorgt ervoor dat medewerkers verantwoordelijkheid nemen voor nieuwe ideeën en sneller en flexibeler handelen. Daarnaast draagt een heldere strategie en gedeelde visie bij aan innovatie. Medewerkers weten dan hoe ze kunnen bijdragen aan de missie en doelen.

De organisatiestructuur heeft ook invloed op de snelheid. Een organisatie met een horizontale structuur heeft de besluitvorming gedecentraliseerd, werkt met cross-functionele teams en is flexibel. Dit bevorderd de verandersnelheid. Tenslotte is het belangrijk dat medewerkers ook intrinsiek gemotiveerd zijn om te veranderen. Dit draagt bij aan de snelheid van de vernieuwingen.

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden.

Contact aanvraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten? »

Deelnemers van Verandersnelheid beoordelen ons met 3.5 van de 5 sterren (90 beoordelingen )

3.5/5
"Tijdens de fysieke 3e ‘(Hei)dag' (m.b.t het Veranderprogramma voor onze afdeling) vond ik het heel fijn iedereen weer te zien (i.v.m. thuiswerken m.b.t. Corona). De opbrengst is voor mij dat ik goed... Lees verder
3.5/5
"Ik was tevreden over de (3e) heidag (m.b.t. Veranderprogramma afdeling). Ik vond hem goed gestructureerd, duidelijk over het doel en niet te lang. De vorige heidag was ik er niet bij. De heidag in februari... Lees verder

je bent offline