Beïnvloeden vanuit het principe actie-reactie

De Roos van Leary is een model dat in 1957 ontworpen is door Thimoty Leary. Hij ging ervan uit dat bepaald gedrag een bepaalde reactie oproept. Het model is dus gebaseerd op het principe actie-reactie. De Roos van Leary verschaft inzicht in relaties tussen bepaalde gedragingen. Aan de hand hiervan worden gedragspatronen zichtbaar en kan men bewuste keuzes maken in actie en reactie.

De Roos van Leary is een communicatiecirkel waarin verschillende gedragspatronen en het effect daarvan worden weergegeven. Een belangrijk gegeven hierbij is dat Leary stelt dat ieder mens alle gedragingen uit het model in zich heeft. Er bestaat meestal wel een voorkeursgedraging. Het model is niet te gebruiken om het karakter van iemand te bepalen.

De assen van de Roos van Leary

De Roos van Leary onderscheidt twee assen, de horizontale en verticale as. De verticale as gaat om de mate van dominantie. Wanneer iemand dominant gedrag vertoont naar de ander dan zit die persoon boven in het model. Wanneer iemand onder in het model zit dan vertoont hij of zij onderdanig gedrag naar de ander.
De horizontale as gaat om de relatie tussen personen. Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt tussen samen- en tegengedrag. Bij ‘samengedrag’ bestaat er affiniteit met de ander. Het gedrag is gericht op acceptatie van elkaar. ‘Tegengedrag’ gaat om vijandigheid naar de ander. Het gedrag is gericht op andere belangen dan acceptatie.

Roos van Leary

De vier gedragingen van de Roos van Leary staan ook in relatie tot elkaar. Het boven-onder gedragspatroon heeft een complementaire relatie. Dit betekent dat ‘bovengedrag’, ‘ondergedrag’ oproept en andersom. Als iemand bijvoorbeeld heel volgend is dan neemt de andere de leidende rol op zich.
Het samen-tegen gedragspatroon heeft daarentegen een symmetrische relatie. Dit betekent dat samengedrag, samengedrag oproept en tegengedrag wekt ook tegengedrag op. Als iemand bijvoorbeeld erg vijandig is dan kan de ander ook opstandig worden. Aan de hand van deze twee relaties heeft Leary het model in acht verschillende gedragingen onderverdeeld.

Het belang van de Roos van Leary

De Roos van Leary is een effectief hulpmiddel wanneer je merkt vast te blijven zitten in bepaalde gedragspatronen. De communicatie binnen een team kan hierdoor moeizaam verlopen. Met behulp van de Roos van Leary kun je het gedragspatroon analyseren en zichtbaar maken. Men kan dat het eigen gedrag bewuster gaan inzetten en zo de situatie beïnvloeden.

Er zijn verschillende zelftesten voor de Roos van Leary op internet te vinden. Wanneer je het leuk vindt kun je deze maken. Het is wel belangrijk om niet te veel waarde aan de uitslag te hechten.

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden.

Contact aanvraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten? »

Deelnemers van trainingen met het onderwerp van de Roos van Leary (Beïnvloeden) beoordelen ons met 4 van de 5 sterren (9 beoordelingen )

4.5/5
"Ik kon in de workshop direct sparren, met duidelijke uitleg en rollenspel. De diverse situaties werden door trainer Floris goed uitgelegd en gespeeld. Het was direct heel interactief. Floris’ uitleg was duidelijk. Ik heb hem als prettig en kundig ervaren. Deze workshop Beïnvloeden helpt me om situaties anders te benaderen. En wel op een wijze die ik eerst niet voor mogelijk had gehouden omdat die wijze niet bij mijn natuurlijke karakter past. De uitvoering in de praktijk zal uitwijzen hoe het voor mij voelt als ik uit mijn comfort zone ga. "
4/5
"Ik vond de training erg goed en inspirerend. Trainer Isa sloot goed aan bij het team, de medewerkers en de teamontwikkeling. De daadwerkelijke opbrengst van deze training is voor mij feedback op mijn functioneren. Meer openheid en verbinding binnen het team. Ik vond trainer Isa prima. Een goede combinatie van theorie en praktische werkvormen. Door een stuk humor maar ook begrenzen van situaties ontstond een goede sfeer waarin echt gewerkt is aan de openheid en veiligheid binnen het team."
4/5
"Ik vond de workshop (Beïnvloeden) duidelijk, inspirerend en nuttig. Trainer Bastiaan is een rustige man die de workshop rustig en gemotiveerd wist over te brengen op de groep; soms serieus, soms met een lach. De daadwerkelijke opbrengst van deze workshop is voor mij dat ik bij toekomstige, lastige gesprekken niet meteen in de verdediging ga maar eerst mijn rustmomenten neem, zodat ik kan nadenken over de vervolgstappen."
4/5
"De training zet mij op scherp. Wat ik goed vond aan de training is dat ik en we uit de modus ”wat kan je allemaal niet?” naar de modus “wat kan je nog wel” verander. Trainer Frits is prima, rustig en deskundig (ook m.b.t. de doelgroep SW). Erg goed hoe Rosa, de trainingsactrice, als ontvangende partij kan vertalen welk gevoel een bepaalde manier van communiceren losmaakt bij haar. Ik ga doorvragen en kort samenvatten direct toepassen in mijn werkpraktijk. "
4/5
"Ik vond de training heel nuttig. Ik kan niet benoemen wat er beter kon aan de training. Ik vond de trainingsactrice Rosa heel goed. Ik heb vooral geleerd om meer open vragen te gaan stellen"
4/5
"Ik vond de training kwalitatief goed. De daadwerkelijke opbrengst van deze training zal voor mij zijn dat ik op een betere manier kan communiceren. Ik vond trainer Isa vriendelijk, betrokken, professioneel, attent, leuke humor! "
4.5/5
"De training was duidelijk, overzichtelijk, leerzaam, fijn en mooi om te zien deze cursus openheid bracht. Gevoelens, emoties, feedback, obstakels. Het werd gedeeld met elkaar. De daadwerkelijke opbrengst van deze training zal voor mij zijn dat ik meer vertrouwen heb gekregen in het team. Ik voel mezelf veiliger om dingen te delen. Ik vond trainer Isa Rustig, prettig, duidelijk, had overzicht. Gaf zo nodig ruimte en er was voor ieder aandacht. Het was een leerzame mooie leuke dag! "
5/5
"Ik vond de workshop goed en zeer pragmatisch. Een manier van leren die goed bij mij past :). Trainer Bastiaan vond ik een kundig en een prettig persoon. Ik zou graag zien dat de workshop een extra dag krijgt in de vorm van een terugkomdag waarin je de eerste ervaringen kunt terugkoppelen en nóg een stap extra kunt maken. "
4/5
"Ik vond het een goede training. Ik vond de indeling van de dag prettig, een praktische direct toepasbare cursus. Ik ben me meer bewust van mijn zijn en mijn handelen en manier van communiceren. Ik heb hier al veel mee gedaan, maar deze methode maakt me bewust van waar ik zit, boven-samen en hoe ik door meer onder te gaan zitten de ander kan uitnodigen om meer naar boven te schuiven. Ik kan dit goed gebruiken tijdens OR vergaderingen en teamoverleg en in de communicatie met de cliënt. Trainer Isa vind ik erg prettig, deskundig en professioneel. "

je bent offline