Waarom nieuw leiderschap?

Er is nieuw leiderschap nodig! De wereld is de afgelopen jaren complexer geworden. Mensen groeien in hun bewustzijn en er is steeds meer kennis beschikbaar. Hierdoor sluit de command en control stijl van managers niet meer aan. Het wordt voor managers steeds moeilijker om alles te overzien en zelfstandig de juiste beslissing te maken. Dit komt doordat ze zelf niet meer genoeg tijd en capaciteit hebben.

Daarnaast hebben medewerkers net zo veel informatie als managers en houden zij er niet meer van om gecommandeerd te worden. Medewerkers worden steeds meer zelfsturend en zelfdenkend. Dit vraagt om een nieuw leiderschap dat niet gebaseerd is op macht en status, maar ruimte geeft en verbindt.

Wat betekent het

Nieuwe leiders durven het initiatief bij zijn medewerkers neer te leggen en geeft ruimte om zelfstandig aan ideeën te werken. Daarnaast zetten zij medewerkers in hun kracht door te denken vanuit potentiele mogelijkheden in plaats vanuit het competentieprofiel. In nieuw leiderschap faciliteren de managers de voorwaarden zodat medewerkers goed kunnen presteren.

Wat vraagt het van leiders?

Nieuw leiderschap sluit aan bij transformationeel leiderschap van Bass en Avolio (1990). Bij transformationeel leiderschap gaat het om een herkenbare visie ontwikkelen, de betrokkenheid van vergroten en de ontwikkeling van medewerkers stimuleren.
Voor nieuw leiderschap zijn een aantal factoren van belang:

Een heldere visie is belangrijk omdat het medewerkers richting geeft en verbindt. Daarnaast scheppen managers de voorwaarden en denken ze vanuit mogelijkheden. Dit betekent dat nieuwe leiders dienstbaar zijn naar zijn medewerkers. Voor deze vorm van leiderschap is reflectie belangrijk. Ze moeten uit de eigen patronen stappen. Dit betekent dat ze ook leiding moeten geven aan henzelf. Als laatste moeten nieuwe leiders geloven dat vertrouwen meer oplevert dan controle. Door nieuw leiderschap kan de kwaliteit van diensten of producten beter worden en zijn de resultaten van een hoger niveau.

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden.

Contact aanvraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten over nieuw leiderschap? »

Deelnemers van Trainingen Nieuw Leiderschap beoordelen ons met 4 van de 5 sterren (5 beoordelingen )

4.5/5
"Ik vond het DISC-profiel goed, het is bekende methodiek voor me, in die zin geen verrassing, wel een degelijke en uitgebreide terugkoppeling. Ik vond het intakegesprek met Bastiaan goed, hij heeft direct scherp gesteld waar de schoen wrikt en mij een spiegel voorgehouden. Ik vond de training uitstekend, moeilijke kwesties direct aangesneden, geen zaken op beloop, kaderen waar nodig, onderwijl flexibel inspelend op zaken die (on)verwacht te berde werden gebracht, gericht op vooraf benoemde doelen zonder daar star in te zijn. De training was inderdaad, zoals aangekondigd, ‘op de huid’. Ik vond trainingsactrice Barbara zeer waardevol tussen de ‘bokito’s’; ze bood (ook) een zeer verhelderende spiegel, niet uit de weg te gaan, meer dan trainingsactrice alleen, ook op inhoud aanvullend op Bastiaan. Werkelijke opbrengst in verbeterde communicatie meer ruimte voor onszelf & inbreng medewerkers verbeterde resultaten organisatie klaar voor verdere groei; zal moeten blijken. Persoonlijk heb ik mijn gedrag al kunnen aanpassen, meer coachend communiceren, ook hiervan zal op termijn moeten blijken hoe ik dit voor mezelf tot echt ‘eigen’ kan maken. "
4/5
"Ik vond de training duidelijk, inspirerend, nuttig, kundig, leerzaam en het zet me op scherp. Ik vond het intakegesprek met trainer Bastiaan inspirerend, we hadden een bijzondere klik. Voor mij was de training duidelijk en verlichtend, ik heb rationele tools gevonden om mijn wat zweverige ideeën handen en voeten te geven in een meer begrijpbare maar vooral pakkende manier naar anderen. Ik vind Bastiaan een bijzondere en positieve man, herkenbaar. Barbara is een goeie trainingsacteur. De daadwerkelijke opbrengst van deze training is voor mij de communicatieve lijnen binnen het team versterken en daarmee zorgen dat onnodige escalaties uitblijven waardoor wij verder kunnen accelereren in onze markt. Voor mijzelf persoonlijk was de training een goede dosis zelfreflectie met handige bruggetjes ten behoeve van eigen verdere herprogrammering van mijn persoonlijke blauwdruk."
4/5
"Ik vond de training goed, ik ben er nog steeds bewust mee bezig. Als ik in een besproken situatie beland dan is de training het eerste waar ik aan denk. Dit maakt mij een stuk zelfverzekerder. De feedback strategie is iets wat ik dagelijks gebruik. Deze training heeft (mij) tot nu toe een nieuwe klant, scherpe deals en een meer vakbekwame consultant opgeleverd. "
4/5
"Ik was positief verrast over de training. Zowel over de inhoud als de input van collega's. Iedereen deed actief mee en trainer Bastiaan gaf duidelijke leiding aan het geheel: ik vond hem sterk met een leidende, ondersteunde rol. "
4/5
"Ik vond de training duidelijk, inspirerend, kundig, leuk en vooral informatief. Het was intensief en erg leerzaam. Ik ben mij er nu van bewust dat ik handelde naar mijn invulling voor een ander. En dat probeer ik nu bewust te laten. Trainer Bastiaan is gedreven, informatief, geeft leuk en humoristisch uitleg. Grijpt in waar nodig. Barbara is een zeer getalenteerd trainingsactrice, vooral indrukwekkend hoe ze moeiteloos switched in situaties. Complimenten daarvoor. De daadwerkelijke opbrengst van deze training zal voor mij zijn: bewust zijn van mijn communicatie, niet invullen voor andere mensen. Duidelijk en direct zijn, op een nette respectvolle manier. "

je bent offline