Iets presenteren = jezelf presenteren

Presenteren is iets of iemand aan anderen voorstellen, iets onthullen. Schijnbaar ligt de focus enkel op dat wat gepresenteerd wordt, en toch wordt de informatie in grote mate gekleurd door de persoon die het presenteert. Een presentatie gaat altijd via de presentator. PResenteren is dus ook jezelf presenteren. Hij of zij is een belangrijke factor in wat er bij het publiek aan informatie terecht komt. Logisch.

Je kunt jezelf presenteren vanuit – zoals in het theater wordt gezegd – Présence. Présence is jezelf presenteren vanuit een aanwezigheid in het hier en nu, wat in de regel doet overkomen als het hebben van een sterke persoonlijkheid. Je vergroot je Présence door jezelf in hoge mate bewust te zijn van hóe je jezelf presenteert. Je bent je gewaar van je lichaam, stem en ademhaling; je weet wat je non-verbaal uitstraalt. Dit komt van pas op momenten dat professionele communicatie het verschil maakt, zoals bij het geven van een presentatie in een vergadering of een gesprek met een klant.

Belangrijk om te weten is hoe je op anderen wilt overkomen en hoe je dat realiseert. Niet door je anders voor te doen dan wie je bent, maar door te presenteren vanuit het bewustzijn van de PAK performance driehoek.

Positie

Jezelf presenteren doe je vanuit een concrete positie, een concrete rol die je inneemt om een boodschap over te brengen. Vanuit deze professionele positie verhoud je jezelf tot de anderen. Je verhoudt je niet alleen tot de aanwezigen maar ook tot mensen en zaken die niet fysiek in beeld zijn maar wél invloed hebben op hoe je daar staat. Dat bepaalt je houding en dat is, of je wilt of niet, door iedereen – bewust of onbewust – te zien.

Je neemt als spreker ook de positie in als medium tussen wat je presenteert en je publiek. De boodschap gaat als het ware door jou heen. Dat betekent dat het merkbaar of zelfs zichtbaar is voor de toehoorders hoe jij over het onderwerp denkt, of je gelooft in wat je zegt en laat zien. Overtuigend presenteren lukt alleen als je zelf overtuigd bent van wat je presenteert, ondersteund door zelfvertrouwen in het algemeen.

Actie

Je rol als presentator vraagt je te buigen voor dat wat er gebeuren moet: de boodschap moet worden overgedragen. In het jezelf presenteren is het belangrijk niet door te schieten in het vestigen van alle aandacht op jezelf. Het onbewuste schreeuwen om gezien te worden stoot mensen juist af. Zeg dus wat er gezegd moet worden en laat weg wat je weg kunt laten. Minder is meer, tenzij er in de wisselwerking die volgt gevraagd wordt naar meer uitleg. Begin zo nodig bij het einde van je presentatie als de opstelling daarom vraagt, zoals bij het vermoeden dat jouw presentatie slecht nieuws inhoudt voor een ander.

Kwaliteit

Jezelf presenteren doe je altijd in verbinding met de ander. Het gebeurt nogal eens dat de kwaliteit pas echt duidelijk wordt, of tot stand komt, als er tweerichtingsverkeer ontstaat, zoals vragen na een Power Pointpresentatie of de dialoog na een lange inleiding. Zorg er dus voor dat de wisselwerking snel plaatsvindt. Dit doe je door je presentatie te beperken tot dat wat essentieel is. Niet meer en niet minder.

De presentatietechnieken die je leert in een presentatietraining van PAK komen voort uit de inzichten die de PAK-performancedriehoek biedt voor jouw professionele rol en situatie. Neem gerust contact met ons op voor een kennismakingsgesprek met een van onze projectleiders.

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden.

Contact aanvraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten over het leren presenteren van jezelf? »

Deelnemers aan de training Presenteren beoordelen ons met 2 van de 5 sterren (2 beoordelingen )

4/5
"Het was een goede workshop, zowel inhoudelijk als de vorm. De (persoonlijke) tips waren nuttig en ook direct bruikbaar. “Helaas” waren er alleen eigen medewerkers aanwezig, zodat een objectievere kijk lastiger is, maar desondanks dat je elkaar kent kun je zeker op bepaalde vlakken van elkaar leren zoals een bepaalde stijl, die voor ons zelf herkenbaar lijkt, maar door Bastiaan vanuit een andere invalshoek tot nieuwe inzichten leid. Bastiaan is een goede enthousiaste trainer die praktijk en theorie met elkaar verbindt en nuttige (bruikbare) tips duidelijk verwoord. "
4/5
"Ik vond de workshop interessant en verrijkend. Ik neem er 4 leerpunten uit mee waar ik persoonlijk iets mee kan. Ik vond het een goede workshop en ik heb er veel aandachtspunten en stof tot nadenken aan overgehouden, zeker gezien de korte tijd.
Ik geef deze workshop een 8 omdat ik het een goede training vind. Complimenten hoe Isa in korte tijd een veilige sfeer voor ons wist te creëren! Ik vind dat ze snel contact legt met de groep en dat ze goed terugpakt op de opmerkingen van de groep. Ook was ze goed in staat om de deelnemers zelf in actie te zetten om elkaar te verbeteren. Eén van mijn talenten is lef en tot deze training vond ik dat zo vanzelfsprekend dat ik hem niet eens opschreef. Nu zie ik daar de toegevoegde waarde van en kan ik dat ook effectiever inzetten. Ik heb weer extra handvatten gekregen voor spanningsreductie. Hierdoor hoef ik niet altijd op dezelfde trucs terug te vallen bij spanning tijdens een presentatie."

je bent offline