Wat is het DISC model?

Het DISC model is een instrument om inzicht te krijgen in iemands persoonlijkheidsstijl. Verschillende typen mensen hebben verschillende gedragsstijlen en basisbehoeften. Deze hebben invloed op de manier hoe wij ons gedragen. Als we daar inzicht in krijgen, kunnen we elkaar beter begrijpen. We kunnen onze communicatie dan afstemmen op de behoeften van de ander en daarmee zal de communicatie beter verlopen.

Het DISC model is ontwikkeld door William Marston. Hij observeerde mensen en maakte onderscheid tussen actief en passief gedrag. Dit leidde tot een beschrijving van vier persoonlijkheidsstijlen: dominant, interactief, stabiel en consciëntieus.

De vier persoonlijkheidsstijlen van het DISC model

Ieder mens laat alle vier de persoonlijkheidsstijlen in zijn gedrag zien. Er is echter één persoonlijkheidsstijl dat ons gedrag het meest beïnvloed in ons dagelijks leven. Het DISC model laat zien welke persoonlijkheidsstijl dat is.

DISC model

Dominante persoonlijkheidsstijl: deze mensen zijn actief, zelfverzekerd en ervaren de omgeving vaak als vijandig en stressvol. Ze stellen zich onafhankelijk op en zijn besluitvaardig. Ze richten zich op resultaten en uitdagingen.

Interactieve persoonlijkheidsstijl: deze mensen zijn actief, zelfverzekerd en ervaren de omgeving als goedgezind en ontspannen. Ze zijn enthousiast en optimistisch. Verder staan ze graag in het middelpunt van de belangstelling.

Stabiele persoonlijkheidsstijl: deze mensen zijn passief, terughoudend en ervaren de omgeving als goedgezind en ontspannen. Ze zorgen dat iedereen het naar zijn zin heeft. Ze brengen harmonie en stabiliteit in een groep.

Consciëntieuze persoonlijkheidsstijl: deze mensen zijn passief, terughoudend en ervaren de omgeving als vijandig en stressvol. Ze zijn nauwkeurig met details en houden zich graag aan de regels. Het zijn analytische denkers.

De effectiviteit van het DISC model

Het toepassen van het DISC model heeft verschillende positieve effecten. Inzicht in de persoonlijkheidsstijlen kan de communicatie en samenwerking in een team verbeteren. Ook worden conflicten eerder herkend of voorkomen. Kortom; het is een model dat ons onszelf en anderen beter laat begrijpen.

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden.

Contact aanvraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten over DISC communicatiestijlen? »

Deelnemers van trainingen met het DISC model beoordelen ons met 4 van de 5 sterren (10 beoordelingen )

4.5/5
"Ik vind het DISC profiel heel nuttig! Leerzaam om op deze manier meer over jezelf te weten te komen, en inzicht te krijgen in waarom je op een bepaalde manier handelt. De workshop over DISC vond ik inspirerend. Het was fijn dat er gelegenheid was om specifieke vragen te stellen over je eigen DISC profiel.
"
4/5
"Ik vind het DISC profiel interessant, blijkbaar zijn wij niet zo uniek als we denken en passen we in een profiel, een en al herkenbaarheid "ja. dat ben ik” of “ja, zo is die persoon” en dus nuttig om als handvat te gebruiken in het dagelijks leven, daarbij realiserend dat we nooit helemaal 100% zo zijn. Ik vond de workshop ook interessant, hij hield de I spiegel voor, en daar kon ik mij niet helemaal in vinden op dat moment, ik miste het perfectionisme…. Maar tegelijkertijd toch een punt om over na te denken….. Bereid ik me soms niet voor…. Het stemt tot nadenken. "
3.5/5
"Ik vond het DISC profiel deels herkenbaar. Ik heb het profiel aan een aantal collega’s laten lezen. Het delen van info kan denk ik van toegevoegde waarde zijn bij werksituaties. Hierdoor kun je soms beter plaatsen waarom iemand doet zoals hij doet en dat geldt natuurlijk ook voor jezelf.
"
4/5
"Het DISC profiel en het intakegesprek hierover gaf mij een verhelderende blik over mijn eigen functioneren. Dank voor jullie hulp en aangereikte tools om mee te werken!"
4/5
"Mooie aan de DISC-profielen is dat ze echt precies zeggen hoe je bent. Ik heb het ervaren als dezelfde kijk op sales door een andere bril. Wel verhelderend. De daadwerkelijke opbrengst is voor mij allereerst weer een kijk naar mezelf. Weten waarom je op een bepaalde manier reageert op zaken. "
4/5
"Het DISC-profiel was erg leuk om te lezen, zeer herkenbaar en zeker iets wat ik ga gebruiken."
4.5/5
"Ik vind DISC een goed uitgedacht profiel, dat vrij allesomvattend is als je kijkt naar de verschillende karakters van mensen op deze aardbol. Voor sales is het heel handig om te weten wat voor type je tegenover je hebt en hoe je daarop inspeelt. Het intakegesprek over het DISC proefiel vond ik ook goed, ik was overdonderd door het profiel en hoeveel er van klopt. Ik heb veel geleerd van mezelf tijdens de intake! Ik heb veel inzichten in andere types en persoonlijkheden gekregen door het DISC-profiel. Ik ben me in ieder gesprek bewust van wat voor type ik voor me heb, en denk vaak aan hoe de klantbinding beter wordt als je jullie theorie toepast op een natuurlijke manier, en het werkt heb ik gemerkt. Ik heb nu meer inzicht in mezelf; ik had een iets ander beeld van mezelf dan dat er uit de DISC-profiel kwam, maar als ik het aan anderen laat lezen herkennen ze me, en dat leren over jezelf geeft je een gevoel van stabiliteit. Ik begrijp nu ook ineens hoe het komt dat ik met sommige mensen wel makkelijk kan samenwerken en met anderen niet. De kennis hierover helpt zo erg om alle intermenselijke relaties te verbeteren. Ik denk dat het me veel gaat opleveren en dat de training ook voor de kwaliteit van mijn sociale leven belangrijk is."
4.5/5
"Ik vind het DISC-profiel interessant en bijzonder dat de uitkomst van 1 test zo treffend is en past bij je eigen persoon en handelen. DISC heeft mij meer inzicht gegeven in de wijze waarop ik communiceer, hoe verschillend mensen een boodschap kunnen interpreteren en op welke wijze ik mij kan aanpassen in communicatie met verschillende type personen. Het bijbehorende intakegesprek vond ik prettig en leuk. Ik had dit gesprek van te voren zelf niet voorbereid en ook geen verwachtingen. Het gesprek was een kennismaking, een persoonlijke uitleg en het bespreken van mijn persoonlijke DISC profiel en het bepalen/bespreken van leervragen."
4/5
"Verbazingwekkend hoe zo’n DISC-profiel weergeeft hoe je als persoon functioneert. Waar je sterke en zwakke punten zitten en hoe je vanuit jouw profiel het prettigst kan communiceren met anderen. Door het DISC-profiel en de training merk ik aan mezelf dat ik in contacten de mensen sneller indeel in een bepaalde rol: een C, D, S of I persoon en hoe daarmee om te gaan. Fijn om zo sneller inzicht in communicatie te krijgen."
4.5/5
"Ik vond de toepassing van DISC erg nuttig en direct toepasbaar. Daarbij een prima training met voldoende ruimte om aan te geven met welke problemen je zit. DISC is prima toe te passen op mijn team en geeft je een goed inzicht in hoe je kunt omgaan met de verschillende typen. DISC en de training hebben mij nog meer inzicht in mijn mensen opgeleverd."

je bent offline