De cirkel van invloed en betrokkenheid

Stephen Covey heeft de cirkel van invloed en betrokkenheid ontworpen. Zit je in de cirkel van betrokkenheid dan ben je meer bezig met situaties en zaken waar je niets aan kunt doen. Je kunt denken aan politiek of de maatschappij. Mensen in de cirkel van betrokkenheid voelen zich vaak machteloos en tot niets in staat. Ze reageren volgens Covey reactief. Mensen in de cirkel van invloed zijn bezig met hoe ze de situatie kunnen beïnvloeden. Zij handelen proactief. Door proactief te handelen vergroot je deze cirkel. Dit maakt je effectiever in het werken.

cirkel van invloed en betrokkenheid

Praktijkoefening cirkel van invloed.

1. Maak een lijst met zaken waar je je betrokken bij voelt.
2. Maak een lijst met zaken waar je werkelijk invloed op hebt.
3. Hoe kun je de lijst met invloed vergroten?
4. Wat heb je daar voor over?
5. Welke beperkende overtuiging moet je daarvoor loslaten?
6. Maak een plan van aanpak om meer invloed uit te oefenen.
7. Wie kan jouw helpen bij het maken of uitvoeren van dat plan?
8. Plan acties (leg dit vast in je agenda) en ontmoetingen. Hoe concreter, hoe beter.

Van passief naar creatief

Passief: lijdend, geen invloed op iets uitoefenen (Slachtoffer in de Dramadriehoek).
Reactief: Volgen, emoties en impulsen bepalen het handelen, afhankelijk zijn in je handelen van anderen.
Proactief: Autonoom handelen, initiëren vanuit waarneming van de omgeving, handelen vanuit een lange termijn visie.
Creatief: Intuïtief handelen in het hier en nu. Handelen zonder beperkende overtuigingen.

In de ontwikkeling van passief naar creatief is een overwinning op faalangst en beperkende overtuigingen nodig. Hoe beter je faalangst (of succesangst) onder controle hebt, hoe autonomer je in het leven staat en kunt handelen.

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden.

Contact aanvraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten de cirkel van invloed? »

Deelnemers Training Verantwoordelijkheid nemen en geven (Cirkel van invloed) beoordelen ons met 4 van de 5 sterren (9 beoordelingen )

4/5
"Ik vond van toepassing op de workshop: duidelijk, inspirerend, kan ik wat mee, nuttig, positief verrast, zet me op scherp, precies goed en kundig. De workshop heeft mij aan het denken en handelen gezet. Trainer Frits is geïnteresseerd en kundig. Ik ga door de workshop in mijn dagelijkse praktijk invoeren ‘goed is goed’. Dat gaat mij veel tijd schelen. "
5/5
"Ik vond de workshop verhelderend en heeft zeker inzichten gegeven. Frits, de trainer, is kundig, vertrouwd, duidelijk en een warm mens. Mijn eyeopener was dat ik zelf best in bepaalde werkzaamheden de hand kan hebben. Voorbeeld: Als die pallet papier een kwartier nadat ik naar huis ben gekomen was, had ik hem ook niet kunnen opruimen. Dus ik kan er ook voor kiezen om deze te laten staan tot de volgende dag."
4/5
"Ik vond de workshop duidelijk, ik kan er wat mee, nuttig en precies goed. Er was veel ruimte voor de persoon. Hierdoor ontstond ruimte voor de echte problematiek en bleef het niet aan de oppervlakte. Ook werd de mogelijkheid geboden om direct een stap te nemen en te ervaren (praktisch) om dingen los te laten of vast te pakken. Bastiaan heeft zelf veel rust, wat een prettige en vertrouwde sfeer geeft. Er is een goede dynamiek tussen praten, actie, zelf-doen en samen over het onderwerp praten. Ook gaf hij openheid door voorbeelden uit zijn eigen leven aan te dragen. De vraag “wat verwacht je van mij” is blijven hangen. Zelf vul ik deze vaak in voor de ander, terwijl ik met deze vraag de ander simpel bewust maak van het beroep dat hij/zij op mij doet. Meer bewustzijn van de mogelijkheden om goede keuzes te maken in activiteiten/taken die wel/niet binnen mijn verantwoordelijkheid liggen. Ik heb de cursus aan al mijn teamleden aangeraden. "
4/5
"De workshop vond ik duidelijk, inspirerend, ik kan er wat mee, was positief verrast, nuttig en kundig. De workshop had een fijne, snelle manier van werken. Direct toepasbaar nadat ik nu weet dat een groot deel van de druk bij mijzelf ligt. Het is fijn om met trainer Frits te werken Hij is rustig, duidelijk en constructief. Veel doen in korte tijd. Hij zet een fijne, vertrouwelijke sfeer neer. Dank. Voor mij was de eyeopener dat ik mijzelf nu kan afvragen of het probleem bij mij ligt (zo ja, dan ben ik de enige die iets kan veranderen) of dat het buiten mij ligt en dan kan ik zoeken, met een ander, naar een oplossing. Werken naar een oplossing lukt veel beter als je er positief in staat. "
4.5/5
"Voor mij was een eyeopener in de workshop dat je veel situaties in de betrokkenheid en in de invloed kan plaatsen, maar dat je toch op enkele situaties meer invloed hebt dan je dacht. In de praktijk betekend dit dat ik met deze eyeopener de e-mails onder de aandacht ga leggen en nee durven zeggen. Ik vond de workshop duidelijk en het werd duidelijk dat je zelf ook veel invloed hebt op je timemanagement. Het overleggen met je collega’s was ook fijn. Frits was duidelijk en kon veel duidelijke voorbeelden geven. Je voelde je gehoord en veilig binnen de workshop. "
4/5
"Ik had niet gedacht dat ik me bij zo’n workshop zo op mijn gemak zou voelen! Voor mij zijn deze workshops heel goed, en ik durfde, omdat ik me zo prettig voelde, al veel meer te zeggen. Ik vond Bastiaan een zeer prettige trainer, hij voelde iedereen goed aan. Ik voelde me mede door hem zo goed. Ik hoop dat de andere workshops net zo zijn! "
4/5
"Ik vond de workshop leerzaam. Trainer Bastiaan komt bij mij over als een aardige en rustig persoon."
4/5
"Ik vond de voorbeelden in een rollenspel perfect in de workshop. Trainer Bastiaan was goed. "
3.5/5
"Ik vond de workshop een mooie eerste stap in een verbetering, heeft concrete items opgeleverd die we meetbaar en merkbaar gaan veranderen. Ik vond trainer Bastiaan top, goed persoonlijk, iedereen zat gelijk op scherp. "

je bent offline